32 Best fi visa interview questions and answers

2
1044
f1-visa-interview-fall-2014-Q-AND-A
f1-visa-interview-fall-2014-Q-AND-A
  1. Why not in Ind? Ans: Very few Unis offer this Unique pro-gram/ Very limited seats / No re-search facilities and Funding/ courses are not updated and dynamic/ No flexibility in choosing the core subjects or combination of specialization subjects/ Study not completely based on case studies and project
  2. Why United States. Ans: Offers world-s Top education in ——–pro-gram/ Flexible education system/ Great opportunity to interact with the world-s Top faculty/ First in the world to develop this integrated pro-gram of ————(Stu-dent specialization subjects)/ latest courses offered in my pro-gram/ Tremendous re-search opp-ortunities/Above all US is the hub of the world for my ————pro-gram of my choice
  3. Which pro-gram you have enrolled? Ans:  What do you know about this pro-gram? How this pro-gram will help you?I have enrolled for ———–pro-gram in Masters. About the Pro-gram: One has to mention that the entire course is for 2 Yrs, spread over 4 semesters and 36 credits. The courses offered are latest and very practical based. Pro-gram offered by this Uni. is very completely based on assignments, case-study and projects. This practical orientation will definitely help us in the job market back in Ind.
  4. Why this particular Uni. Ans: Please mention about the Accreditation/strategic location of the Uni./ Name some Faculty members who have done Phd. in subjects of your specialization/ Talk about Stu-dent to faculty ratio/ Talk about the dynamic course offered/ great library and lab facilities/ Talk about on go-ing projects or case studies/ Provide great opportunity to exchange ideas with other international Stu-dents. Kindly go through the website of the Uni. before framing the answer on above points.
  5. How can you convince me that you are not a prospective immigrant?  Ans:  A. You have to emphasise that the specialisation which you have chosen has great demand in Ind and you have to name some MNC’s in which there is a great demand for the specialisation in Ind and these MNC’s have good job prospects and the salary offered is at par with international standards. B. You have to talk about the future prospects of the specialisation in Ind. C. You have to inform them that your entire family is well settled in Ind and have no plans to settle abroad. We do recommend you to give technical answer
  6. How many Unis you have applied? How many I-20s you have received? Ans: Here once has to just give the Names of the Unis applied in which applications are filed for admission and the number of Acceptances received from these Unis.
  1. Why your Passbook is reflecting the recent transactions? Ans: Early this money was invested in short-term interest fetching deposits and now for the purpose of my education we liquidated it. So, that is the reason my bank passbook reflects recent transactions.
  2. Who are your sponsors? What is their Occupation and Gross Annual Income? Ans: Please check with your sponsors regarding their occupation and Gross Annual Income and prepare for this answer.
  3. Why your scores r low? Ans: I do agree that my scores are relatively but I have seleted only those Unis which matched my profile for admission requirements.Above all my initial few questions have gone worng in my test so being a computer adaptive test I could not do well.
  4. Do you have any relatives or friends in United States? Ans: No.
  5. Why study now?Ans: I strongly realize that unless I pursue my higher studies it will be very difficult to excel in my field of specialisation.
  6. What are your employment prospects? Ans: You have to emphasize that the specialisation which you have chosen has great demand in Ind and you have to name some MNC’s in which there is a great demand for the specialisation in Ind and these MNC’s have good job prospects and the salary offered is at par with international standards.b. You have to talk about the future prospects of the specialisation in Ind.
  7. Without Scholarship, how will you sustain?Ans: My sponsors i.e Parents have sufficient savings and consistent annual income to support my education till my course completion.
  8. When did u first decide to study abroad?Ans: I first thought of higher studies in my Under Graduate days.
  9. Why did u apply for a Bank Loan?Ans: As at present bank loans are available for international Stu-dents very liberally with flexible re-payment options. So, that is the reason I took bank loan.
  10. Where did u get the money?Ans: These are all the accumulated savings of my sponsors as they have
    working for more than 2 decades.
  11. Why did u have arrears in your degree?Ans: I do agree that I had relatively more back logs as I have initially struggled with some of my Engineering subjects but later with the help of my faculty I could improve my subject knowledge and clear all my back logs.
  12. What kind of part time job will you seek after arriving at United States?Ans: At present I am not keen in taking up any part time job as I would like to completely concentrate on my studies.
  13. What makes the visa official think a particular candidate is a potential immigrant ?Ans: If the Stu-dent academic record is not good with more back logs, less ETS Test scores, poor financial back ground.
  14. How will you repay the Bank Loan?Ans: As the loan availed can be re-paid over a period of 10 Yrs. Above all my parents would like to repay all the loan a they wanted to give me the Top education possible by sponsoring my education.
  15. What can be done to convince the visa issuer that i m not a potential immigrant ?Ans: A. You have to emphasise that the specialisation which you have chosen has great demand in Ind and you have to name some MNC’s in which there is a great demand for the specialisation in Ind and these MNC’s have good job prospects and the salary offered is at par with international standards. B. You have to talk about the future prospects of the specialisation in Ind. C. You have to inform them that your entire family is well settled in Ind and have no plans to settle abroad. We do recommend you to give technical answer
  16. How much does the body language matter ?Ans: Body language plays a very important role as it creates lot of confidence in visa officer regarding the Stu-dent postive bent of mind.
  17. What are your employment prospects? Ans: You have to emphasize that the specialisation which you have chosen has great demand in Ind and you have to name some MNC’s in which there is a great demand for the specialisation in Ind and these MNC’s have good job prospects and the salary offered is at par with international standards.b. You have to talk about the future prospects of the specialisation in Ind.
  18. Can we talk with the visa official with a very loud and clear voice ?Ans: Yes, we recommend our Stu-dents to talk in high pitch with clarity in speech.
  19. When did u first decide to study abroad?Ans: I first thought of higher studies in my Under Graduate days.
  20. Why study now?Ans: I strongly realize that unless I pursue my higher studies it will be very difficult to excel in my field of specialisation.
  21. Where did u get the money?Ans: These are all the accumulated savings of my sponsors as they have working for more than 2 decades.
  22. Without Scholarship, how will you sustain?Ans: My sponsors i.e Parents have sufficient savings and consistent annual income to support my education till my course completion.
  23. What kind of part time job will you seek after arriving at United States?Ans: At present I am not keen in taking up any part time job as I would like to completely concentrate on my studies.
  24. Why did you apply for a Bank Loan?Ans: As at present bank loans are available for international Stu-dents very liberally with flexible re-payment options. So, that is the reason I took bank loan.
  25. How you will repay the Bank Loan?Ans: As the loan availed can be re-paid over a period of 10 Yrs. Above all my parents would like to repay all the loan a they wanted to give me the Top education possible by sponsoring my education.
  26. Why did you have arrears in your degree? Ans: I do agree that I had relatively more back logs as I have initially struggled with some of my Engineering subjects but later with the help of my faculty I could improve my subject knowledge and clear all my back logs.